Sağlık

Ölüm Riski Yükseliyor: Masabaşı Çalışanları Ne Kadar Egzersiz Yapmalı?

Çağımızın artan kaygıları ve teknolojinin hayatımıza adapte olmasıyla birlikte insan doğasının sağlığı için gerekli olan hareket de azalıyor. Özellikle masa başı işlerde çalışanların kalp ve damar sağlığı etkilenirken, hastalıklara yakalanma riski daha aktif insanlara göre yüzde 34 daha fazla.

Avcı-toplayıcı toplumdan tarıma, tarımdan sanayiye geçen insanoğlu her zaman fiziksel aktivite içerisinde olmuştur.

Ancak 21. yüzyılda teknoloji birçok fiziksel görevi üstlenirken insanoğlu kentleşmenin de etkisiyle daha sınırlı bir alanda kalarak hareketsiz hale geldi. Bu da doğal olarak insanların sağlık sorunları yaşamasına neden oluyor.

“15 dakikalık bir egzersiz tüm gün oturmanın risklerini ortadan kaldırabilir” diyen uzmanlar, özellikle masa başı çalışmanın arttığı çağımızda heyecan yarattı.

Independent’tan Maira Butt’a göre hareketsiz yaşam tarzının, ofis çalışanlarının sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, kalp-damar hastalıklarından ölüm riskini de artırdığı biliniyor.

Çalışma hayatındaki günlük rutinlerdeki küçük değişiklikler etkili bir şekilde uzun vadeli olumlu değişiklikler yaratır.

Tayvanlı araştırmacılar, yaş ortalaması 39 olan 481 bin 688 katılımcıyı 13 yıl boyunca incelerken, bu gruptan 26 bin 257 kişi bu dönemde hayatını kaybetti.

JAMA Network Open bilimsel dergisinde yayınlanan araştırmada “çalışırken uzun süre oturmanın” etkisi ölçülürken, “çoğunlukla oturarak” bölünmüş nüfusta “boş zamanlarında fiziksel aktivite” oranları da incelendi. “, “çoğunlukla oturmuyor” ve “ortalama” grupları.

Uzun süre hareketsiz çalışanlarda uzun süreli sağlık sorunlarının yanı sıra ölüm riskinin yüzde 16 daha fazla olduğu belirlenirken, ‘çoğunlukla oturan’ kişilerde kalp-damar hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 34 daha fazla olduğu belirlendi. ‘çoğunlukla oturmayanlar’.

Boş zaman aktivitelerinin günde 15 ila 30 dakika arttırılması halinde, “ölüm oranının, işyerinde çoğunlukla hareketsiz olmayan hareketsiz bireylerinkine benzer bir seviyeye düşebileceği” tespit edildi.

Çalışmada, “2020 yılında ilk kez Dünya Sağlık Örgütü’nün fiziksel aktiviteye ilişkin kılavuzunun, sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle hareketsiz davranışın azaltılmasını önerdiği” hatırlatıldı.

Ayrıca, “Çeşitli araştırmalar, uzun süre oturanların kalp-damar hastalıkları, kanser ve diyabetin yanı sıra tüm nedenlerden ölüm oranlarının da arttığını ortaya çıkardı.”

habertufanbeyli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu