Türkiye Canlı Fay Hatları Haritası Yenilendi: MTA Aktif Fay Haritasında Hangi İl ve İlçeler Var?
Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük depremin ardından herkes Türkiye’de canlı fay hattı arayışına girdi. Canlı fay hatlarının hangi il ve ilçelerden geçtiği merak konusu oldu. Uzmanlar özellikle İstanbul depremi ile ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü de canlı fay hattı haritasını yeniledi. Harita üzerinde Türkiye’deki aktif fay hatlarının nerede olduğu görülebilir. Yeni fay hattı haritasına göre 485 aktif fay hattı bulunmaktadır.
Detaylar burada…
Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük depremin ardından 10 ilimizde büyük yıkımlar meydana geldi. Deprem sadece 11 ilimizi etkilemekle kalmadı, ülkemizin her köşesini derinden etkiledi.
Yaşadığımız büyük depremlerin ardından en çok merak edilen konu Türkiye üzerinden geçen aktif fay hatları oldu. Uzmanlar özellikle İstanbul depremi ile ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor.
MTA hareketli fay sınır haritası
Kuzey Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor?
MTA’nın Türkiye diri fay hattı haritasında Bursa ili incelendiğinde, Kuzey Anadolu fay hattının İstanbul’dan geçtiği yerleri görmek mümkündür. Adalar ve Avcılar segmentleri de haritada ayrı ayrı gösteriliyor. Ayrıca fay hatları üzerinde meydana gelen depremlerin tarihleri ve büyüklükleri de harita üzerinde verilmektedir. Kuzey Anadolu fay sınırında meydana gelen 1999 depreminin yerini ve büyüklüğünü deprem haritası üzerinde inceleyebilirsiniz.
Canlı fay sınırı nedir?
Üzerinde yaşadığımız dünyanın yer kabuğunu oluşturan levhalar vardır. Bu plakların hareketi sonucunda gerilmeler ve sıkışmalar oluşur. Yerkabuğundaki bu hareketlere de fay adı verilir. Gerinim ve sürtünmenin etkisiyle kısa sürede çok şiddetli bir kırılma meydana gelir. Bu harekete beyin sarsıntısı denir.
Aktif fay veya aktif fay, tarihsel süreçte depremlere neden olan tüm faylara verilen isimdir. MTA tarafından paylaşılan canlı fay hattı haritasında farklı canlı fay türleri yer almaktadır. Bu yaşayan arıza türleri şu şekilde açıklanabilir:
-
Deprem yüzey kırığı:1900- Günümüz ortasında yüzeysel faylanma oluşturan canlı faylara verilen isimdir.
-
Holosen fayı:Holosen’de (son 11.000 yıl) yüzey faylanmasını oluşturan faylardır.
-
Kuaterner fay:Bunlar, Pleistosen’de (1.600.00 yıl) yüzey faylanmasını oluşturan şüpheli Holosen aktivitesi faylarıdır.
-
Muhtemel Kuaterner fay veya doğrusallık:Kuvaterner veya Kuvaterner öncesi dönemde oluşan fay, şüpheli Kuvaterner aktivitesi veya mevcut morfolojide bariz doğrusallık ile.
Bu sınıflandırmaya göre ilk üç kategoride yer alan canlı fay tipleri, gelecekte yüzey kırılmasına neden olabilecek büyük bir deprem oluşturma riskine sahiptir. Haritayı incelerken ilk üç tipte canlı fayların olduğu bölgeleri göz önünde bulundurabilirsiniz.